Zdrowie

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki– czym się różnią?

• Zakładki: 19


W zdrowym ciele, zdrowych duch – im lepiej czujemy się fizycznie, tym lżej jest nam psychicznie. Mamy siłę i moc do działania, a także chęć do życia i mnóstwo energii. Odpowiedzialna za nasze samopoczucie jest mikroflora jelitowa. Bakterie probiotyczne, które ją tworzą, odgrywają szczególną rolę w organizmie, bezpośrednio wpływają na układ pokarmowy, a przez to na całą naszą kondycję.

Na czym polega fenomen probiotyków?

Zgodnie z obowiązującą definicją probiotyków, stworzoną wspólnie przez WHO i ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa, probiotyki to żywe organizmy, które podawane w określonych ilościach korzystnie wpływają na zdrowie. Zalicza się do nich liczne szczepy bakterii, produkujących kwas mlekowy, np. Lactobacillus, L.casei, Bifidobacterium. Naturalnym źródłem probiotyków są fermentowane napoje mleczne, takie jak kefir, maślanka, kwaśne mleko, jogurt i kiszone ogórki czy kapusta. Probiotyki dostępne są również w postaci suplementów diety i preparatów farmaceutycznych.

W stanie równowagi zdrowotnej, w naszych jelitach panuje eubioza, czyli 90% bakterii stanowią korzystne bakterie kwasu mlekowego. Niestety wpływ na te proporcje ma wiele czynników – stres, złe nawyki żywieniowe, zjadanie niemytych owoców, a nawet antybiotykoterapia potrafią zaburzyć proporcje dobrych i złych bakterii. Szkodliwe drobnoustroje doprowadzają do stanu nierównowagi – pojawiają się zaparcia, biegunki, wzdęcia, a nawet i uszkodzenie kosmków jelitowych. Wzrasta ilość substancji toksycznych w naszym organizmie (amoniak, azotyny, aminy). Aby powrócić do pozytywnej mikroflory jelitowej, zmniejszyć liczbę bakterii patogennych, musimy zastosować kurację z bakteriami probiotycznymi. Probiotyki pomagają zastopować biegunki infekcyjne u dzieci i łagodzą przebieg biegunki u dorosłych.

Czym się różnią prebiotyki od synbiotyków?

Skład naszej diety ma ogromny wpływ na florę probiotyczną. Nie powinno w niej zabraknąć oligosacharydów, które stanowią pożywkę dla mikroflory jelita grubego. Oligosacharydy dodawane do diety to prebiotyki, czyli takie składniki pożywienia, które są oporne na działanie enzymów trawiennych w przewodzie pokarmowym. Selektywnie pobudzają wybrane szczepy bakterii jelitowych, co korzystnie działa na organizm. Prebiotyki znajdziemy w takich produktach jak czosnek, cykoria, cebula, por, szpinak, pomidor, banan, czy pełnoziarnistych produktach zbożowych. Synbiotyk jest połączeniem probiotyków i prebiotyków.

Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki dla dzieci

Synbiotyki odgrywają kluczową rolę w życiu dzieci – wspierają układ odpornościowy i układ pokarmowy. Dbają o stabilny rozwój kluczowych narządów, chronią, wzmacniają. Dzieci są bardzo podatne na wszelkie infekcje. Dlatego musimy dbać o ich odporność i przy każdym najmniejszym zaburzeniu mikroflory podać dzieciom specjalnie przygotowane probiotyki lub prebiotyki, takie jak np. Dicoflor.

 

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
26 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *