Najczęściej w naszych kuchni używamy garnków o średniej wielkości, a także mniejszych rondelków i patelni. Tymczasem do łask znów wracają garnki pokaźnych rozmiarów. Garnek duży ma wiele praktycznych zastosowań w codziennych kuchennych działaniach, a także sprawdzi się do zadań specjalnych. Dowiedz się jakie zalety i zastosowanie ma garnek duży i jaka pojemność będzie uniwersalna.
Garnek duży idealny do dań jednogarnkowych
Potrawy tzw. jednogarnkowe to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich, którzy chcą odżywiać się zdrowo, ale cierpią na niedobór czasu. Wystarczy podsmażyć mięso lub tofu, dodać warzywa, na koniec podlać sosem i gotowe. Są też dania dla których zarezerwowany jest garnek duży – bigos, leczo, czy fasolka po bretońsku. Dzięki gotowaniu tych dań w dużym garnku, lepiej rozprowadza się aromat, przez co są smaczniejsze.
Idealny garnek duży na indukcję – jaka pojemność?
Garnek duży może być stosowany również w przypadku kuchni indukcyjnych. Optymalnym wyborem jest garnek 5l indukcja marki Gerlach. Taki garnek duży na indukcję ma wielowarstwowe dno, które minimalizuje ryzyko przypalenia i lepiej rozprowadza ciepło. Pojemność 5 litrów umożliwia przygotowanie wielu potraw, a także ugotowanie idealnego, nieposklejanego makaronu spaghetti!
Foto: Shutterstock