Gotowanie grochu jasiek wymaga czasu, ale jest to czas, który warto poświęcić. Groch jasiek to rodzaj ziaren grochu, który ma delikatny smak i miękką teksturę. Aby uzyskać najlepszy smak i teksturę, groch jasiek powinien być gotowany przez około 45 minut.
Jak przygotować idealny groch jasiek – przepisy i porady kulinarne.
Aby przygotować idealny groch jasiek, należy wykonać następujące czynności:
1. Umyj groch i odcedź go.
2. Włóż groch do garnka i zalej go wodą w proporcji 1:3 (1 szklanka grochu na 3 szklanki wody).
3. Dodaj do garnka łyżeczkę soli i gotuj na małym ogniu przez około godzinę, aż groch będzie miękki.
4. W międzyczasie pokrój cebulę, marchewkę i seler na małe kawałki i podsmaż je na oleju lub masło klarowane.
5. Dodaj podsmażone warzywa do ugotowanego grochu i gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie.
6. Na koniec dopraw do smaku sola, pieprzem oraz ulubionymi ziołami (np.: tymianek, oregano lub bazylia).
7. Gotowy groch jasiek można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno – np.: jako sałatka lub dodatek do obiadu.
Jak długo gotować groch jasiek – wskazówki i techniki gotowania.
Gotowanie grochu jasiek wymaga odpowiedniego przygotowania i czasu. Przed gotowaniem należy dokładnie umyć groch, a następnie zalać go zimną wodą i pozostawić na około 8 godzin. Po tym czasie należy go odcedzić i ugotować w osolonej wodzie przez około 1,5 godziny. Groch powinien być miękki, ale nie rozgotowany. Gotowanie można skrócić, jeśli groch zostanie uprzednio moczy się przez 12 godzin lub jeśli zostanie podgrzany w mikrofalówce przez 5 minut.
Zdrowa dieta z grochem jasiekiem – przepisy na zdrowe posiłki z grochem jasiekiem
1. Zupa z grochem jasiekiem:
Składniki:
– 1 szklanka grochu jasiek,
– 2 marchewki,
– 2 pietruszki,
– 1 cebula,
– 2 ząbki czosnku,
– 1 łyżka oliwy z oliwek,
– 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego,
– sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Groch jasiek namoczyć w wodzie na noc. Następnie ugotować go w osolonej wodzie do miękkości. Marchewki i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej cebulę oraz czosnek aż do lekkiego zrumienienia. Dodać marchewkę i pietruszkę oraz ugotowany groch jasiek i smażyć przez kilka minut. Wszystkie składniki przełożyć do garnka z bulionem warzywnym lub drobiowym i gotować na małym ogniu przez ok. 20 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Zupa gotowa!
2. Sałatka z grochem jasiekiem:
Składniki:
– 1 szklanka ugotowanego grochu jasieka,
– 2 średniej wielkości pomidory,
– ½ papryki czerwonej lub żółtej,
– ½ małej czerwonej cebuli,
– 2 łyżeczki octu winnego balsamicznego,
– 2 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin,
– sól morska i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Groch jasiek ugotować w osolonej wodzie do miękkości według instrukcji na opakowaniu produktu. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki oraz pokroić w kosteczke. Papryke umyc pod bieżaca woda i również pokroić w kosteczek. Cebulke obrać ze skórki i posiekać drobno lub potraktować jej nożem tarki aby powstała cebulka drobno starta (tzw „cebulka raz”). Wszystkie skladniki umiescic w misce salatowej dodajac octu winnego balsamicznego oraz oliwy z oliwek extra virgin . Doprawic sola morska oraz pieprzu wedle gustu . Sałatka gotowa!
Podsumowując, groch jasiek należy gotować przez około 1 godzinę i 15 minut, aby uzyskać optymalny poziom miękkości.