Właściwości zdrowotne hibiskusa sprawiają, że po herbatę z tego czerwonego kwiatu sięgamy najchętniej przede wszystkim jesienią i zimą. Okazuje się jednak, że niektórzy chętnie piją herbatę hibiskusową przez cały rok. Dowiedz się, jakie korzyści przynosi nam picie herbaty z hibiskusa.
Herbata z hibiskusa na serce i układ krążenia
Kwiaty hibiskusa zawierają cenne dla zdrowia kwasy nienasycone, które mają pozytywny wpływ na pracę układu sercowo-naczyniowego. Kwasy nienasycone, które w największych ilościach znajdziemy w naturalnych olejach roślinnych, zapobiegają procesom miażdżycowym, a także wzmacniają serce. Kwasy omega-3, omega-6 i omega-9 wspierają również układ nerwowy. Udowodniono również, że herbata z hibiskusa wzmacnia serce.
Herbata hibiskusowa na odporność
Hibiskus zawiera znaczne ilości witaminy C, która poprawia naszą odporność, a także wspiera nasz organizm przy infekcji. Dlatego herbatę z hibiskusa warto pić w okresie, kiedy w szczególności jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje – jesienią i zimą, gdy wielu z nas się przeziębia lub dosięga nas grypa, a także wiosną, gdy chętnie ulegamy pokusie pozbywania się kurtek i płaszczy. Witamina C sprawia, że herbata hibiskusowa jest dość kwaśna, dzięki czemu po wystygnięciu doskonale gasi pragnienie latem. Warto także dodawać do niej różnorodne dodatki – latem w szczególności polecamy ją z pomarańczą i mięta, z kolei zimą możemy do niej dodać goździki, gałkę muszkatołową i cynamon.
Herbata z hibiskusa poprawia trawienie i zmniejsza poziom cukru we krwi
Osoby chorujące na cukrzycę muszą być pod kontrolą lekarza i stosować się do ich zaleceń. Warto skonsultować z lekarzem wspieranie terapii regularnym piciem herbaty z hibiskusa, który zawiera dużo antocyjanów, czyli charakterystycznego czerwonego barwnika. Roślinne, naturalne barwniki wykorzystywane są w profilaktyce cukrzycy, chorób wątroby, chorób układu krwionośnego, a także w profilaktyce nowotworowej. Z kolei błonnik i nienasycone kwasy tłuszczowe stymulują trawienie. Picie herbaty z hibiskusa okazuje się bardzo pomocne podczas odchudzania, w szczególności dla osób z insulinoopornością, czyli swoistym stanem przedcukrzycowym.
Hibiskus zawiera dużo przeciwutleniaczy – oprócz witaminy C znajdziemy w niej polifenole i flawonoidy, dlatego hibiskus jest częstym składnikiem kosmetyków odmładzających. Również picie herbaty z hibiskusa pomaga opóźniać procesy starzenia. Wykazano jednak, że częste spożywanie hibiskusa wpływa na gospodarkę hormonalną, dlatego odradza się picie herbaty z hibiskusa kobietom w ciąży i kobietom, które poddają się hormonalnej terapii zastępczej.
Artykuł powstał we współpracy ze sklepem Biały SaiBaba