Inspiracje

Ziarna pod lupą, czyli o czym mówi nam proces palenia kawy?

• Zakładki: 51 • Komentarz: 15


Dla wielu z nas jest obowiązkowym elementem każdego poranka. Kawa, bo o niej mowa, skrywa mnóstwo tajemnic, a bez wątpienia jedną z nich jest proces jej wypalania. Nie każdy zagłębia się w poszczególne etapy i analizuje ich wpływ na efekt w postaci smaku. Niektórzy nie zdają sobie sprawy, jak duże znaczenie ma stopień wypalenia ziaren. Co każdy amator małej czarnej powinien wiedzieć o stopniach palenia kawy?

Proces wypalania ziaren kawy

Poza samym procesem palenia ziaren na ostateczny smak kawy mają wpływ także: rodzaj ziarna, sposób uprawy oraz czas zbioru. Ciekawostką jest fakt, że surowe ziarna przed wypaleniem mają lekko owocowy aromat. Tak naprawdę jest w nich niewiele związków aromatyczno-smakowych, ale po przejściu procesu palenia liczba ta wzrasta aż do 700. Ziarna umieszcza się więc w specjalnych piecach, które osiągają temperaturę nawet do 250 stopni. Kolejno ziarenka kawy spędzają w piecach kilka lub kilkanaście minut, aż do osiągnięcia pożądanego stopnia wypalenia.

4 stopnie wypalania ziaren kawy

Istnieją 4 podstawowe stopnie wypalania ziaren kawy. Wyróżniamy:

  • palenie jasne — ziarna kawy mają kolor zbliżony do koloru cynamonu, a przygotowany z nich napój ma łagodny smak oraz lekko cytrusowy i orzeźwiający aromat,
  • palenie średnie — najpopularniejszy stopień palenia kawy, dzięki któremu uzyskamy lekko brązowe ziarna o zrównoważonym smaku dłużej utrzymującym się na podniebieniu,
  • palenie średnio ciemne — sprawia, że kwasowość ziaren niemal całkowicie zanika, a coraz wyraźniej odczuwalna jest przyjemna goryczka, której towarzyszy niezwykle mocny i ciężki aromat kawy,
  • palenie bardzo ciemne — tak zwane palenie pełne całkowicie pozbawia ziarna kwasowości, a jej miejsce zajmuje wyraźna gorycz.

Nie da się ukryć, że stopień palenia kawy ma ogromne znaczenie. Jasne palenie pozwoli nam cieszyć się łagodnym smakiem kawy, który jednak szybko znika z podniebienia. Palenie bardzo ciemne natomiast daje możliwość wyczucia w kawie smaku i aromatu czekolady oraz orzecha.

Proces palenia a zawartość kofeiny

Nikogo nie powinien zdziwić fakt, że proces wypalania ziaren kawy ma wpływ na zawartość kofeiny oraz przeciwutleniaczy. Im dłużej trwa, tym w ziarnach mniej kofeiny. Osoby szukające pobudzenia sięgają więc po jaśniejsze ziarna. Ziarna ciemne natomiast znajdą swoich wielbicieli wśród tych, którzy unikają mocnych i silnie pobudzających kaw. Warto dodać, że ciemne ziarna kawy są uważane za zdrowsze, ponieważ w trakcie palenia wzbogacają się o cenne dla zdrowia przeciwutleniacze.

Szukając odpowiedniej dla siebie kawy, warto zwrócić uwagę na stopień wypalenia ziaren. Dzięki temu unikniemy zakupu zbyt mocnej lub za słabej kawy, która nie będzie nam smakować.

Artykuł powstał przy współpracy z palarnią kawy Cafe Ina.

comments icon15 komentarzy
15 komentarze
51 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.