Różne

Arabica a robusta – czym różnią się najpopularniejsze gatunki kawy?

• Zakładki: 17


Arabica i robusta to dwa gatunki kawy, które zdominowały rynek. Najwięcej kawoszy sięga po arabicę lub mieszankę arabici z robustą, nie brakuje również miłośników robusty. A czy wiesz, czym różnią się oba gatunki kaw? Umiesz rozpoznać arabikę i robustę po smaku?

Arabica – poczuj głęboki aromat kawy

Kawa arabica charakteryzuje się pięknym aromatem, który oczywiście najintensywniejszy jest, gdy najpierw mielimy ziarna, a następnie świeżo mieloną kawę parzymy. W smaku natomiast arabica jest subtelna, a w niektórych rodzajach kawy można nawet wyczuć słodki posmak czekolady lub orzecha. Arabicę wybieramy najczęściej ze względu na brak kwaskowatego smaku, który większość osób zniechęca. Kawa arabica zawiera od 1 do 1,5% kofeiny – nie jest ona najbardziej pobudzającym gatunkiem kawy.

Arabica, choć zdecydowanie króluje nad innymi gatunkami kaw, przejmując 70% światowego rynku, jest rośliną, która jest bardzo wymagająca w uprawie. Z jednej strony uprawiana musi być na dużych wysokościach, z drugiej zaś strony gleby muszą być żyzne. Arabicę uprawia się więc na zboczach górskich, na wysokości około 2000 m n.p.m., w temperaturze od 15 do 30 stopni Celsjusza, a tereny upraw muszą być nasłonecznione. Ponadto arabica wymaga częstego nawadniania. To wszystko sprawia, że idealnymi warunkami do uprawy arabici może pochwalić się stosunkowo niewiele regionów na świecie. Brazylia, Kolumbia, Etiopia, Indonezja, Jemen, Jawa to główni producenci kawy arabici.

Robusta – mocna kawa z pianką

Robusta, choć cieszy się mniejszą popularnością od arabici (jej udział w rynku sięga około 28%), często stosowana jest jako dodatek do arabici. To dzięki robuście możemy cieszyć się wspaniałą pianką w espresso. Dlatego jeśli zobaczysz w sklepie mieszankę arabici z robustą lub dowiesz się, że takie mieszanki stosują Twoje ulubione kawiarnie, nie rezygnuj z zakupu kawy lub zamawiania gotowego napoju.

Robustę wyróżniają przede wszystkim dość kwaskowy, często również cierpki smak oraz duża dawka kofeiny – w tym gatunku kawy znajduje się jej od 1,5 do nawet 4%. To kolejny powód, by w odpowiednich proporcjach mieszać robustę z arabicą.

Roślina ta jest znacznie łatwiejsza w uprawie – plantacje robusty znajdują się na znacznie niższych wysokościach, często już na poziomie 200 m wysokości względnej. Robustę uprawia się w pasie międzyzwrotnikowym, gdzie nie ma możliwości uprawiać arabici. Ponadto robusta jest znacznie mniej podatna na choroby niż arabica. Dlatego to właśnie robustę uprawia się łatwiej, jest więc również tańsza.

Arabica i robusta – jak je rozpoznać?

Kupując kawę ziarnistą, bez większego problemu rozróżnimy oba gatunki kawy. Arabica ma nieco podłużne ziarna z charakterystycznym pęknięciem w kształcie litery „S”. Pęknięcie ziarna w robuście jest proste, a samo ziarno krąglejsze. W przypadku kawy zamawianej w kawiarni, odróżnienie arabici od robusty będzie możliwe dzięki smakom. Robusta jest kwaskowa, z odczuwalną nutą goryczki, z kolei arabica ma delikatny, nieco słodkawy posmak. Wspomnieliśmy już jednak, że często stosuje się mieszanki arabici i robusty – tak kawę przyrządzają również najwięksi mistrzowie parzenia kawy, Włosi. 

Przygotowując kawę w domu, zawsze starajmy się mielić kawę tuż przed jej zaparzeniem, a ziarna kawy kupujmy w sprawdzonych palarniach kawy – w Cafe Ina znajdziesz zarówno 100% arabicę, jak i mieszankę arabici z robustą, stworzoną z myślą o fanach pysznej, mocnej kawy z pianką.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
5 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *