Zdrowie

Dieta fleksitariańska – definicja, zasady i korzyści

• Zakładki: 18


Zdrowe odżywianie ma ogromny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Z biegiem lat rośnie świadomość społeczna, w związku z czym coraz więcej osób decyduje się na zmianę diety na zdrowszą. Ludzie rezygnują z wysoko przetworzonej żywności, mięsa i fast foodów. Wegetarianizm i weganizm z biegiem lat stają się coraz bardziej popularne ze względu na swoje właściwości prozdrowotne, ale nie każdy jest w stanie całkowicie zaprzestać spożywania mięsa. Dobrym rozwiązaniem jest dieta fleksitariańska. Co to jest, jakie przynosi korzyści i jak przejść na fleksitarianizm?

Fleksitarianizm – co to jest? Definicja diety fleksitariańskiej

Fleksitarianizm (po angielsku flexitarian diet) to sposób odżywiania, który bazuje na zasadach diety wegetariańskiej, ale pozwala na swobodę w kwestii spożywania mięsa i ryb. Nazwa powstała z połączenia słów „flexible” (elastyczny) i „vegetarian” (wegetariański).

Co jeść na fleksitarianizmie? W tym elastycznym wegetarianizmie podstawą jadłospisu są warzywa i owoce, ale dopuszczalne jest okazjonalne spożywanie nabiału, jajek i mięsa. Dieta fleksitariańska nie jest zbyt restrykcyjna, nie jest typową dietą eliminacyjną. Jej główną ideą jest wprowadzenie do diety dużej ilości produktów roślinnych i ograniczenie mięsa.

Dla kogo jest najlepsza? Dla tych mięsożerców, którzy chcą zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze, ale nie są w stanie całkowicie zrezygnować z mięsa.

Zalety i korzyści diety fleksitariańskiej

Niestety dieta bogata w mięso szkodzi zdrowiu. Sprzyja chorobom serca, nowotworom i powoduje nadciśnienie, miażdżycę i wiele innych chorób. Fleksitarianizm gwarantuje dużą różnorodność posiłków bogatych w warzywa i orzechy czy ziarna zbóż, które są skarbnicą witamin i minerałów. Pomaga w obniżeniu cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi.

To też sposób na odchudzanie – dieta fleksitariańska jest polecana w celu redukcji tkanki tłuszczowej. Spożywanie dużej ilość warzyw, strączków i produktów pełnoziarnistych wiąże się z większym uczuciem sytości, a więc i mniejszymi porcjami. Skutkiem będzie deficyt kaloryczny.

Równie istotne są względy etyczne i ekologiczne korzyści wynikające z ograniczenia mięsa.

Jak przejść na fleksitarianizm?

Na początek warto spróbować jednego bezmięsnego dnia w tygodniu, a potem stopniowo zwiększać liczbę dni. Nowa dieta wiąże się też ze zmianą sposobu robienia zakupów – do koszyka wkładajmy więcej warzyw i owoców, a mniej wędlin i produktów mięsnych. Dbajmy o różnorodność, żeby nie narazić się na niedobory białka, żelaza czy witaminy B12 i D.

Najłatwiejszą dla początkujących metodą na rozpoczęcie przygody z dietą fleksitariańską może być skorzystanie z usług cateringu dietetycznego i wybór opcji fleksi. W taki sposób będziemy mieli pewność, że nasza dieta jest dobrze zbilansowana, a posiłki zawierają wszelkie niezbędne mikro- i makroelementy. Dieta pudełkowa to najbezpieczniejsza opcja dla tych, którzy nie do końca wiedzą, jak komponować dania i przepisy tak, żeby były pełnowartościowe.

Dieta fleksitariańska jest najlepszym wyborem w przypadku osób, dla których rezygnacja z mięsa jest zbyt dużym wyrzeczeniem, ale które chcą żyć zdrowo. Do fleksitarianizmu, jak do każdej diety, musimy podchodzić z rozwagą. Tak, żeby pomógł nam cieszyć się dobrym zdrowiem przez długie lata.

Artykuł powstał we współpracy z dietafigura.pl.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
40 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *