Zdrowie

Zadbaj o cukier. Co jeść, aby kontrolować poziomu cukru we krwi i naucz się żyć zdrowo?

• Zakładki: 16


Zarówno zbyt wysoki, jak i zbyt niski poziom cukru we krwi, mogą się okazać wyjątkowo niebezpieczne. Wysoko przetworzona żywność, brak ruchu, dziedziczność chorób czy stres negatywnie wpływają na nasze zdrowie i mogą być przyczyną wystąpienia i rozwoju cukrzycy. Aby temu zapobiec, a także w celu poprawy jakości życia w przypadku wystąpienia choroby, należy dbać o utrzymanie stałego poziomu cukru we krwi. Jak to zrobić? Jakie produkty spożywać, a jakich unikać, aby nie mieć problemów z cukrem?

Płatki owsiane – uczucie sytości na długo

Ten przysmak znają chyba wszyscy miłośnicy śniadań. Płatki owsiane doskonale smakują z tradycyjny lub roślinnym mlekiem, ale także jako dodatek do jogurtów. Nie każdy wie, że można je bez obaw dodać do ryb i wykorzystać w roli panierki. Dla osób poszukujących nowych rozwiązań polecamy przygotowanie z płatków owsianych mąki. Jest znacznie zdrowsza niż jej pszenna alternatywa.

Wyjątkowo wysoki poziom błonnika powoduje, że regularne spożywanie płatków owsianych pomaga rozwiązać problem zaparć. Ich kolejną właściwością jest pomoc w utrzymaniu niskiego stężenia cukru we krwi. 

Gluko Gryk – do posiłku i na ugaszenie pragnienia

Dbając o niski stały poziom cukru we krwi, warto również wybierać odpowiednie napoje. W przerwach pomiędzy posiłkami, a także przy jedzeniu, można na przykład spożywać napary z ziół. Jeśli nie chcemy eksperymentować i ryzykować, skorzystajmy z gotowych, dostępnych na rynku mieszanek, takich jak Gluko Gryk. Obecność morwy białej w składzie pomaga zachować równowagę metabolizmu węglowodanów.

Bardziej wymagających zadowoli z pewnością Gluko Gryk Max, który zawiera dodatkowo zwiększoną dawkę morwy białej. Pijąc go tuż po zaparzeniu lub na zimno, dostarczamy naszemu organizmowi wsparcie bez wysiłku. Produkty z linii Gryk znajdziemy w zielarskich sklepach internetowych i stacjonarnych w całej Polsce.

Jogurty – samo dobro

Jogurty naturalne to prawdziwa skarbnica zdrowych substancji. Osobom borykającym się z cukrzycą rekomendowane są przede wszystkim wysokobiałkowe jogurty typu greckiego. Diabetycy powinni jednak uważać na produkty typu light. Choć mają one znacznie mniej tłuszczu niż tradycyjne, zawierają jednak więcej węglowodanów.

Jogurty bez dodatku substancji słodzących to też produkt dostarczający organizmowi żywych kultur bakterii. Dzięki nim wzmocniony zostaje nasz układ odpornościowy. Niski indeks glikemiczny sprawia, że taka przekąska zapewnia uczucie sytości na wiele godzin.

Rośliny strączkowe – siłą witamin

Nikogo chyba nie trzeba przekonywać, że świeże warzywa to prawdziwa bomba witaminowa. Ich strączkowe odmiany są dodatkowo wzbogacone o jeden z najniższych indeksów glikemicznych. Wybierając fasolę, ciecierzycę czy groch warto jednak postawić na produkty świeże lub mrożone. Im krótszy proces przetwarzania, tym więcej wartości odżywczych zostaje zachowanych w produkcie.

Artykuł powstał we współpracy z polskim producentem ziół i suplementów diety, firmą Mir-Lek.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
13 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *