Różne

Metody konserwacji żywności – jakie są najskuteczniejsze i najzdrowsze?

• Zakładki: 13


Coraz więcej osób stara się dokonywać świadomych decyzji zakupowych. Staramy się kupować produkty, pozytywnie wpływające na nasze zdrowie – ekologiczne, nieprzetworzone, najlepiej świeże. Jednocześnie staramy się również kupować racjonalnie – unikać produktów, których produkcja czy uprawa mają negatywny wpływ na środowisko naturalne. Coraz większą uwagę zwraca się także na problem marnowania żywności na świecie. W obliczu tych wszystkich konsumenckich wyzwań, producenci nieustannie pracują nad najlepszą metodą utrwalania produktów. Niektóre metody są zupełną nowością, inne są znane nam od stuleci. Poznaj najpopularniejsze i najskuteczniejsze z nich.

Rodzaje konserwacji produktów spożywczych

Metody utrwalania produktów żywnościowych możemy podzielić na trzy grupy: chemiczne, fizyczne i biologiczne. Do metody biologicznej zaliczamy kiszenie, które opiera się na fermentacji mlekowej. Kiszonki to źródło cennych witamin i minerałów, jednak metoda ta sprawdzi się w przypadku niewielu produktów.  

Metody chemiczne konserwacji zakładają użycie jakiejś substancji, której działanie utrwali żywność. Najczęstszymi metodami chemicznymi są: marynowanie (ocet), peklowanie (sól), słodzenie, wędzenie, a także stosowanie substancji konserwujących. Niestety chemiczne sposoby konserwacji żywności wpływają na zmianę smaku i właściwości produktów spożywczych. Nie wszystkie substancje są też do końca bezpieczne dla zdrowia konsumentów.  

Trzecią grupę stanowią metody fizyczne i można zaliczyć do niej: mrożenie, suszenie, pasteryzację i sterylizację. Trzeba jednak zauważyć, że w przypadku suszenia i mrożenia, produkty mogą zmienić swoją postać – szczególnie gdy odznaczają się dużą zawartością wody. Pasteryzacja i sterylizacja wymagają znacznego podniesienia temperatury, co z jednej strony wydłuża trwałość produktów spożywczych, ale jednocześnie pozbawia je większości witamin. Najlepszym rozwiązaniem pozwalającym na wydłużenie terminu przydatności do spożycia jest technologia HPP, czyli pasteryzowanie na zimno. Produkty umieszczane są w komorze z wodą i poddawane bardzo wysokiemu ciśnieniu. Stosując technologię HPP możemy skutecznie utrwalić żywność, jednocześnie nie zmieniając jej właściwości odżywczych, a także postaci. Metoda ta stosowana jest do utrwalania praktycznie wszystkich produktów – najlepiej sprawdza się w przypadku soków, owoców, warzyw, a także owoców morza.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
125 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.