Inspiracje

Zielona herbata – źródło młodości, energii i smaku

• Zakładki: 103


Przyjemność płynącą z picia herbaty w Europie najlepiej znają Brytyjczycy. Choć znaczna część gatunków krzewów herbacianych pochodzi z Chin lub Indii, to jednak na Starym Kontynencie nie brakuje amatorów naparu przygotowywanego z ich liści. Najbardziej znana w Polsce jest oczywiście herbata czarna, w tym m.in. Earl Gray. Coraz częściej miłośnicy cierpkiego smaku wybierają jednak różne odmiany herbat zielonych. Czym różnią się od siebie poszczególne gatunki? Dlaczego warto pić zieloną herbatę i czym jest odmiana Japan Style?

Zalety picia herbaty Japan Style

Regularne spożycie zielonej herbaty niesie ze sobą wiele korzyści. Pierwszą z nich jest oczywiście smak, który jest uzależniony od gatunku liści herbaty, jakie wybierzemy. Poza tym zielona herbata typu Japan Style jest produktem wyjątkowo bogatym w przeciwutleniacze. Co to oznacza w praktyce? To, że włączenie jej do swojej diety wpłynie pozytywnie na stan skóry, włosów i paznokci, a także zmniejszy ryzyko wystąpienia i rozwoju komórek rakowych.

Zielna herbata Japan Style pobudza stopniowo i na długo – czym różni się od kawy, przez wielu uważanej za najlepszy „pobudzacz”. Nie powoduje przy tym powstawania intensywnie żółtego osadu nazębnego i nie wpływa na pogorszenie świeżości oddechu. Co więcej, większość zielonych herbat w japońskim stylu można parzyć więcej niż jednokrotnie. Za każdym razem jej intensywność i smak zmieniają się, ale ilość wartości odżywczych wciąż pozostaje znacząca.

Sencha – zielona herbata w japońskim stylu

Odwiedzając specjalistyczny sklep z herbatami, jedną z najczęściej spotykanych jest Sencha. Ten gatunek zielonej herbaty charakteryzuje się smakiem przypominającym połączenie trawy i owoców, dzięki czemu ma słodkawy posmak. Sencha najpopularniejsza jest w Japonii, skąd przybyła na polskie stoły. Kluczowy dla herbat zielonych proces utleniania w przypadku Senchy przebiega z wykorzystaniem pary wodnej, a nie rozgrzanych pieców, jak ma to miejsce w przypadku chińskich odmian. Liście Senchy Japan Style należy zalać wodą o temperaturze około 70-80 stopni Celsjusza, a następnie odstawić na nie więcej niż minutę. Drugie parzenie powinno trwać zaledwie około 20 sekund, a trzecie – 50 sekund. W ten sposób mamy szansę wydobyć z naparu wszystkie najlepsze smaki, aromaty i inne właściwości. Amatorom herbat Japan Style typu Sencha szczególnie polecamy odmianę Genmaicha Japan Style z ziarnami palonego ryżu.

Gunpowder – zielona herbata rodem z Chin

Innym gatunkiem zielonej herbaty jest Gunpowder. Pochodząca z Chin, jest nieco łagodniejsza w smaku niż wspominana wcześniej Sencha. Nazwa herbaty pochodzi od wyglądu jej liści przed zalaniem gorącą wodą. Z powodu ich ciasnego zwinięcia, pojedyncza porcja przypomina nieco proch strzelniczy (ang. gunpowder). Kontakt liści z wodą powoduje, że zaczynają one puchnąć i rozwijać się. Aby wydobyć z liści herbaty Gunpowder wszystko, co najlepsze, należy zalać je wodą o temperaturze około 80 stopni Celsjusza.

Matcha – na lato i zimę

Jedną z najpopularniejszych odmian zielonej herbaty w ostatnich kilku latach jest Matcha. Sproszkowana zielona herbata stanowi dziś chętnie wybierany dodatek do potraw i koktajli. Nie brakuje również miłośników wykonywanego z niej, klasycznego naparu. Matcha zawiera kilkukrotnie więcej przeciwutleniaczy niż jakakolwiek inna odmiana zielonej herbaty, dlatego doskonale hamuje procesy starzenia się organizmu. Poza tym korzystnie wpływa też na układ odpornościowy i pomaga zintensyfikować spalanie kalorii.

Artykuł powstał we współpracy z firmą Cafe Ina.

comments icon0 komentarzy
0 komentarze
116 wyświetleń
bookmark icon

Napisz komentarz…

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *